Csütörtök délelőtt tartotta ülését Gyömrő Város Önkormányzatának képviselő-testülete.

A tíz fős testületből csak Angyal Ágnes (HEGY) hiányzott, így határozatképesen kezdtek bele a 8 napirendi pont megtárgyalásába.

Az ülés elején letette esküjét Novák Csaba (Fidesz-Gyömrő 2000 Kör) új bizottsági tag, aki mostantól az Ügyrendi, Jogi, Közbiztonsági bizottság munkájában vesz majd részt. A külsős tagnak eredményes munkát kívánunk!

Második napirendként az önkormányzat által igényelt rendkívüli támogatásról szóló pályázat benyújtásáról döntöttek. Ennek keretében a települések a még ki nem fizetett, de már lejárt fizetési határidejű, villany és gázszámlák kiegyenlítésére kérhetnek központi kiegészítő forrásokat.  A sokszorosára emelkedett rezsiköltségek miatt (Gyömrőnek idén várhatóan 333.5 millió forint rezsiköltséget kell kifizetnie, ennek felére van központi költségvetésből előirányzott fedezet) rengeteg önkormányzat él a lehetőséggel, ami évente négy alkalommal adható be. 

Városunk eddig egyszer nyújtott be ilyen igényt, akkor az igényelt 34.3 millió forintból 8.5 milliót kaptunk meg a Magyar Államkincstártól. 

A mai napon 35.2 millió forintos igény benyújtása szerepelt a képviselők előtt, akik az előterjesztést azzal a módosítással támogatták, hogy az inkubátorház illetve a régi könyvtárépület számlái helyett más számlák kerüljenek az összessített igénylésbe.

A harmadik napirend a Kastélydomb-Invest Kft. kérelmének megtárgyalása volt, melyben a cég kérte, hogy a korábbi szerződésben foglalt kötelezettségeihez kapcsolódóan a hat építési telekből egyiknél az önkormányzat vegye le a jelzálogjogát, mivel a többi is többszörös fedezetet nyújt a később keletkező Kastélydombos kötelezettségekre. A cég értékesítené a telkét, melynek köszönhetően megfizetné a fennálló 21.8 millió forint összegű tartozását az önkormányzat felé, valamint már most rendezé az év végéig keletkező további fizetési kötelezettségeit is, összesen több mint 30 millió forintot.

A szakbizottság korábban úgy támogatta a kérelmet, hogy a jelzálogjog csak azt követően kerüljön le az ingatlanról, ha a tartozás összege megérkezik az önkormányzat számlájára. A testület most így fogadta el az előterjesztést. 

A napirend megszavazása előtt Horváth István (HEGY) kérte a polgármestert, hogy személyes érintettsége kapcsán ne vegyen részt a szavazásban. Gyenes Levente ezzel kapcsolatban elmondta: nincs semmilyen személyes érintettsége a Kastélydomb-Invest Kft-ben, mely egy önállóan gazdálkodó és döntéseket hozó cég. A polgármester hozzátette: a felesége által vállalt tisztségviselése okán, amely egy másik cégben van, nem lát összeférhetetlenséget.

Varga Ernő jegyző ennek kapcsán tájékoztatta a képviselőket, hogy a Horváth úr által említett jogszabály ebben az esetben nem is alkalmazható, vagyis a testület sem tud dönteni a polgármester szavazásból történő kizárásáról.

Mindezeket követően a testület – a bizottság döntésével megegyezően – támogatta az előterjesztést. (Gyenes Levente polgármester is megszavazta, hogy a jelzálogjog a tartozás kifizetésével egyidőben kerülhet le a Kastélydomb telkéről)

Negyedik napirendi pontként a képviselő-testület elfogadta az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2022. évi ellátásáról szóló átfogó értékelést.  

Az ötös napirendi pontról azonban már nem tudtak szavazni, mivel Horváth István (HEGY) felszólítására a HEGY képviselői, valamint Hodruszky Lajos (Fidesz-Gyömrő 2000 Kör) elhagyták az üléstermet, így a testület határozatképtelenné vált, az ülést berekesztette a polgármester. Az érintett napirendi pont a településrendezési eszközök megindítására vonatkozó korábbi testületi határozat módosításáról szólt. Az ügy háttere: bő tíz évvel ezelőtt döntött az akkori képviselő-testület, hogy kijelölt közel 100 hektár fel nem használt, beépítésre szánt területet. Ezek nagy része Gyömrő-Maglód közötti területek beépítését jelentette volna úgy, hogy a két település szinte összeér. Az akkori tervben főként még lakóterületi célok szerepeltek, azonban most ezt a város közigazgatási területének külső részein gazdasági szolgáltató tevékenységre kijelölt területté nyilvánítaná a városvezetés, hogy ne új ingatlanok és újabb lakosok érkezzenek, hanem a gazdasági terület gyarapodjon.


A területcsere eljárással kapcsolatos tervezési eljárás évek óta zajlik, több szakember bevonásával. A folyamat most jutott el abba a fázisába, amikor a szakemberek ajánlásait, jogszabályi előírásokat figyelembe véve kettő területet ki kellene venni az eljárásból. Ha ez megvalósul, és elkészül a végleges területcsere terv, akkor azt utána a szakhatóságoknak és az állami főépítésznek is jóvá kell hagynia. 
Majd ha ez a döntés pozitív, akkor indulhatna meg az egyes területek részletes feltárására vonatkozó Helyi Építési Szabályzat módosítása.


A képviselők a kivonulásukkal ezt az alap döntést halasztották el, így akasztva meg az évek óta több szakmai szinte zajló eljárást, ami időben jelentős csúszást eredményez majd a teljes eljárás szempontjából, egyúttal mintegy 140 millió forintos tervezett bevétel beérkezését tették bizonytalanná a város számára.


Horváth és Hodruszky képviselő urak fő ellenérve az volt, hogy több háttéranyagra lenne szükségük a döntés meghozatalához. A hivatal műszaki osztályának vezetője ugyan részletesen válaszolt kérdéseikre, de ez nem volt elegendő számukra. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni: épp a Horváth István vezette HEGY-frakció javaslatára immáron 5 nappal az ülés előtt kapják kézhez az anyagokat a képviselők. Az elmúlt öt napban egyikük sem kereste meg esetleges kérdéseivel, aggályaival vagy kéréseivel a műszaki irodát, a hivatal- vagy városvezetést.

A HEGY-es, valamint Fidesz-Gyömrő 2000 Körös képviselő kivonulásával sajnálatos módon további több, fontos ügyben sem tudott döntést hozni a testület. 

Így nem került sor a Bölcsődei beiratkozásokkal kapcsolatos fellebbezések elbírálásáról, emiatt sok szülő továbbra sem fogja tudni, hogy a gyermeke végül felvételt nyer-e az intézménybe vagy sem. 

Szintén okozhat problémát rövid távon, hogy elmaradt a döntés a településképi rendelet módosításáról is.

Gyenes Levente polgármester a képviselők kivonulása kapcsán arról beszélt, sajnálatos, hogy Horváth István, mint volt MDF-es politikus ezt, az országos politikában megszokott stílust és obstrukciót választotta az érdemi együttműködés helyett. 

Véleménye szerint, amikor rájöttek, hogy nincs értelmes ellenérvük a döntések további halogatására, és nem lesz meg a képviselői többségük, hogy leszavazzák a döntéseket, akkor folyamodtak a testületi munka ilyen formában történő akadályozásához.

Hozzátette: több fontos döntést sem tudtak emiatt meghozni, ami sok lakosnak okoz majd kellemetlenséget. 

A városvezető előrevetítette: vélhetően erre a fajta viselkedésre és az önkormányzati munka akadályozására lehet majd számítani a HEGY frakciótól a jövőben. Ez pedig a városnak, az itt élőknek egészen biztosan káros – tette hozzá. 

A félbeszakadt ülés miatt rövid időn belül újabb rendkívüli ülést kell majd összehívni, de mivel a következő héten igazgatási szünet lesz, annak időpontja erősen kérdéses.