Sajnálatos módon a Mi hazánk mozgalom Gyömrői szervezete immáron sokadik alkalommal jelentetett meg olyan tartalmat közösségi oldalán, mely leginkább lakossági hangulatkeltésre alkalmas. Az alábbi közleményt szeretnénk kiadni ezzel kapcsolatban.

Legújabb írásuk „Fehérjefeldolgozó üzem épülhet Gyömrőn!” címmel jelent meg. Ennek apropóját az adta, hogy hétfőn a képviselő-testület egyhangú döntéssel elvi hozzájárulást adott ahhoz, hogy az Agroloop Hungary Kft. gyömrői fejlesztést készíthessen elő. Először is fontos kijelenteni: nem lesz fehérje üzem Gyömrőn, ilyen létesítését senki nem tervezi.

Az Agroloop Hungary Kft. vezetője közel 30 perces, mindenre kiterjedő prezentációt tartott korábban a testület szakbizottsága előtt, akik ennek ismeretében javasolták az elvi támogatást megadását. A cég Üllőn fejleszt üzemet, ahol prémiumtakarmánylisztet, takarmányzsírt és talajjavító komposztot állít elő.

Az ehhez kapcsolódóan tervezett gyömrői kiszolgáló üzemeknek két funkciója lenne: az egyikben takarmány előkészítés, a másikban finomszemcsés komposzt kezelés- és granulálási tevékenység folyna.

A gyömrői üzemben kizárólag a fenti tevékenység valósulhat meg. A teljes munkafolyamat, az alapanyagok megérkezésétől kezdve a késztermékek elszállításáig kontrollált rendszerben történne. A vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások betartása mellett üzemeltethető egy ilyen üzem, ennek a cég természetesen minden tekintetben eleget kíván tenni.

A felmerülő környezeti hatások kapcsán az ügyvezető rendelkezésre bocsájtott egy, a tervezett üzemi technológiára készített környezeti hatástanulmányt, amely szerint minden emissziós érték bőven a határérték alatt marad. Az üzem hatásterülete a helyrajzi számon belül határozható meg.

Mindezeket is figyelembe véve mind a szakbizottság, mind a képviselő-testület azzal a megjegyzéssel adta elvi támogatását, hogy az üzemet mindenképp a Vásártéri út Üllő úttól távolabb eső végébe tervezzék. Mindemellett természetesen az üzem kizárólag a működésre vonatkozó jogszabályok és határértékek betartása mellett fog működési engedélyt kapni.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a szervezet által megjelentetett írás alapján teljesen valótlan, alaptalan megnyilvánulások születtek különböző felületeken.

Azt sem értjük, hogy a Mi Hazánk Mozgalom gyömrői szervezete miért állít olyat, hogy Pridalkó Patrik képviselő úr „szabadítaná rá a gyárat” a városra? Az újabb spekuláció képviselő úrral kapcsolatban pusztán azért születhetett, mert bizottsági elnökként az ülést levezette, az ülésen a cég képviselőjének szót adott, majd a döntést szavazásra bocsátotta.

A létesítést minden bizottsági tag, majd minden képviselő támogatta. Az érintett cég vezetője ezzel kapcsolatban kijelentette: nem ismerik Pridalkó Patrikot, sem neki, sem a családjának nincs köze a céghez, a beruházáshoz, melynek tervezésekor több területet megvizsgáltak, több fejlesztővel egyeztettek. Gyömrő mellett leginkább az Üllőre tervezett üzemhez való közelség szól.

Gyömrő Város Önkormányzata kifejezetten károsnak és elítélendőnek tartja ezt a fajta folyamatos kommunikációt, mellyel szemben a jövőben a leghatározottabban fel fogunk lépni.