Szerda reggel rendkívüli ülést tartott Önkormányzatunk képviselő-testülete. Ennek keretében letette esküjét a három újonnan megválasztott képviselő. 

Volcz Zoltán a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a május 21-én három körzetben lezajlott időközi választás eredményét, mely alapján az 5-ös körzetben Angyal Ágnes (HEGY), a 7-es körzetben Árkosi Brigitta (HEGY), míg a 8-as körzetben Váradi Attila (HEGY) szerzett mandátumot.  A megválasztott képviselők átvették megbízólevelüket, majd letették a képviselői esküt. 

 

Ezt követően ismét teljes létszámban, vagyis 11 fővel ülésezett a testület, akik három napirendi pontban hoztak döntést. 

 

· elfogadták a Monori Rendőrkapitányság Gyömrői Rendőrőrsének 2022-es beszámolóját

· elfogadták a Városüzemeltető Kft. 2022-es beszámolóját

· döntöttek arról, hogy 1 évvel meghosszabbítják az orvosi ügyeleti szolgáltatást jelenleg biztosító cég június végén lejáró szerződését. Az Emergency Servie Kft-vel fennálló szerződés természetesen érvényét veszti, ha az Országos Mentőszolgálat átveszi az ügyeleti ellátást.

 

A napirendi pontok tárgyalása előtt a HEGY képviselője Horváth István három új frakciótársával együtt közös önálló képviselői indítványt nyújtott be a polgármesternek. 

Az újonnan megválasztott képviselők első javaslata arra vonatkozik, hogy a testület változtassa meg a korábban már elfogadott munkatervet, valamint a bizottsági ülések időpontjait, mivel az új képviselők a főállású munkájuk mellett nem tudnak minden esetben részt venni a reggel kezdődő üléseken. 

Gyenes Levente polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy idestova húsz éve ebben a rendben zajlik a testületi munka, a mindenkori képviselők pedig ennek tudatában vállalták el a tisztségüket, és eddig is mindannyian megoldották azt, hogy részt tudjanak venni az üléseken. 

A városvezető szerint ezt tudhatták a megválasztott képviselők is, akiknek ennek tudatában kellett volna vállalniuk a lakosság képviseletét. 

Hozzátette: a lecsökkent létszámú apparátussal dolgozó polgármesteri hivatal számára irreálisan nagy többletmunka lenne, ha rendszeres munkaidőn túl kellene minden egyes bizottsági és testületi ülést megtartani. 

A téma kapcsán végül Gyenes Levente elmondta, függetlenül attól, hogy ő nem ért egyet a javaslattal, arról természetesen a testület fog dönteni a következő ülésén.  

Szintén a HEGY képviselői adták be azt az önálló képviselői indítvány is, mely a Fekete István Általános Iskola kapcsán arra tesz javaslatot, hogy az önkormányzat bontassa el a Kossuth utca 9. szám alatt még álló ingatlant, hogy oda aztán konténerek kerülhessenek. 

Az ülésen részt vett Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő is, akik gratulált az újonnan megválasztott képviselőknek. Hangsúlyozta, hogy a testület tagjai egyirányba húzva, összefogással érhetnek el valódi sikereket, ami a város alapvető érdeke. 

Képviselő úr kitért a Fekete István Általános Iskola kérdésére is. Mint mondta, nem facebook posztokban és interjúkban kell jeleskedni, hanem a háttérben végzett valós munkában. Ennek fontos állomása volt, hogy a múlt héten egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter úrral, akivel közösen lobbiznak a kormánynál azért, hogy a gyömrői iskolaépítési projekt zöld utat kapjon. (16 agglomerációs iskolaépítési projekt van felfüggesztve) Jelenleg egymilliárd forint szükséges még ahhoz, hogy a konténeriskola teljes egészében elkészüljön, és ősztől fogadni tudja a Kossuth utcai iskolába járó összes gyereket. Ez az elsődlegesen elvégzendő feladat, a szükséges forrás biztosításáról pedig rövid időn belül dönthet a kormány. A belügyminiszterrel folytatott beszélgetés alapján azt is elmondta képviselő úr, hogy pozitív döntés esetén 2024-ben kezdődhet meg a Fekete István Általános Iskola bontása majd építése.