Hétfő reggel tartotta munkaterv szerint utolsó első féléves rendes testületi ülését önkormányzatunk képviselő-testülete.

A testület elfogadta a Monori Katasztrófavédelem, valamint a Harmónia K Közhasznú Nonprofit Kft 2022.évi beszámolóját, valamint döntöttek arról, hogy 250.000 forinttal támogatja az önkormányzat az id. Pál Mihály szobrászművészről készülő könyv kiadását.

Gyenes Levente polgármester javaslatára arról is döntés született, hogy a Fő téri park mostantól városunk nemrég elhunyt díszpolgárának, ifj. Pál Mihálynak a nevét viseli. A közterület elnevezése továbbra is Fő tér marad, maga a park viszont ifj. Pál Mihály park néven szerepel majd.

A testületi ülésen részt vett dr. Hrutkáné Molnár Mónika, a Monori Tankerült igazgatója, valamint szakmai helyettesei is. Meghívásukat a Fekete István Általános Iskolát érintő napirend indokolta. Igazgató asszony átfogóan beszélt a Fekete iskolát érintő problémáról, az új iskola építése körüli helyzetről. Mint mondta, a korábbi kormánydöntés értelmében a Kossuth utcai épület elbontásával annak helyén egy új iskola épülne, az átmeneti időszakban pedig egy 104 konténerből álló iskolában tanulnának a gyerekek. Az ismert gazdasági körülmények miatt a beruházást felfüggesztették, de időközben a konténereket a tankerület megvette, le is szállíttatta a rendeltetési helyére. Jelenleg azon dolgoznak, hogy megkapják a szükséges forrásokat ahhoz, hogy a meglévő konténerekből megvalósítsák az iskolát. Amint ez megtörténik, oda költöznek át a Fekete iskolából a gyerekek, mivel a Kossuth utcai intézmény rossz állapotban van. Hrutkáné szerint, ha nem kapják meg napokon belül a kellő anyagi forrást az államtól, akkor szinte biztos, hogy az őszi tanévkezdésre nem készül el az átmeneti iskola, de elkötelezettek abban, hogy még az idei évben átköltözzön oda az egész intézmény, akár az őszi szünet során. A tankerületi vezető hozzátette: az, hogy mikor kezdődhet meg a Kossuth utcai épület bontása, majd az új iskola építése, egy másik kormánydöntés keretében dőlhet el, de lobbiznak azért, hogy már jövőre meginduljon a munka.

Igazgató asszony beszélt a többi gyömrői iskoláról is. Mint mondta, 110-120%-on telítettek az intézmények, kivéve a Feketét, mert ott 140% ez az arány, ezért is ott valósul meg a fejlesztés. Neuralgikus lesz a Weöres Sándor Általános Iskola központi épülete, ahol a művészeti iskolával együttműködve próbálnak új helyiségeket bevonni az oktatásba. A tankerület részéről opcióként felmerült, hogy az önkormányzat adja át számukra az egykori Főszolgabírói hivatal épületét, az ott jelenleg is két csoporttal működő fejlesztő óvodát megszüntetve. Gyenes Levente polgármester ezzel kapcsolatban óvatosságra intette a testületet, hiszen nem feltétlenül javasolják ezt a szakemberek az óvoda vonatkozásában, hiszen nem lehet csak úgy beforgatni az ott lévő gyerekeket a többi óvodai csoportba, mivel speciális egyéni fejlesztéseket igényelnek. A polgármester elmondta, megvizsgálnak több lehetőséget, hogy segítsék az iskola bővítését. Itt rövid távon szintén tankonténerek telepítése jelenthet megoldást.  

A napirendi pont alapkérdésére kanyarodva a képviselők vitáztak arról, hogy az önkormányzat elbontassa-e a Kossuth utcai iskola mellett lévő egykori Dömsödi-házat. A tankerület szerint ott adott esetben el lehet helyezni további két konténert, vagy ha megoldható a mostani konténerek tetejére rakva (erről egy-két héten belül születik döntés) akkor az iskola szűkös udvara lenne bővíthető. Ezt az álláspontot képviselte Horváth István (HEGY) előterjesztő is, aki szerint rendelkezésére áll indikatív árajánlat, mely szerint 18-20 millió forint lenne az épület elbontása. Gyenes Levente szerint ezt a pénzt másra is el lehetne költeni, hiszen ezt az épületet mindenképp lebontja majd a kivitelező az új iskola építése kapcsán. A testület végül úgy döntött, vállalja az épület elbontatását és annak költségeit. Polgármester úr ennek kapcsán arra kérte az előterjesztőt, hogy konkrétan nevezze majd meg azt a költségvetési tételt, aminek a terhére megvalósul meg ez a munka. Gyenes hozzátette: a céllal egyetértenek, de mivel nincs fedezet a munkára, azt ilyen formában nem tudják támogatni.  

Az iskolákkal kapcsolatos több, mint másfél órás vitát követően kezdődött a további napirendi pontok megtárgyalása.

 

A képviselő-testület módosította a 2023. évi második félélves munkatervet, miután korábban a HEGY májusban megválasztott képviselői jelezték, nem érnek rá a munkájuk mellett részt venni a reggeli bizottsági és testületi üléseken. Konszenzusos megoldásként mindenki elfogadta, hogy a jövőben 15 órakor kezdődjenek az ülések.

 A testület döntése értelmében július elsejétől egységesen 300.000 Ft + áfa / érdekeltségi egység összegre emelkedik a szennyvíz közművesítési hozzájárulás díja. A korábbi összeg (160.000 illetve 250.000 Ft + áfa) 2012 óta nem változott, most a rákötési moratórium eltörlésével a fizetendő díjon is módosítottak. A vízhez kapcsolódó közművesítési hozzájárulás mértéke 1. egység esetén 60.000.-+áfa/egység, minden további egység esetén 300.000.- Ft+áfa/egység, ami jelen döntéssel sem változik.

Korábban két önálló képviselői indítvány is érkezett a testület elé, melyek egybehangzóan azt a célt szolgálnák, hogy adott ideig ne épülhessen a városban új lakóegység. A Jó Itt Élni! Közösség három képviselője által benyújtott javaslat 5 éves stoppot jelölt meg, míg Szabó Zsolt ennél szigorúbban szabályozná a kérdést. Utóbbi esetében addig nem épülhetne új lakóegység, míg a város utol nem éri magát infrastruktúra vonatkozásában. A két indítványról ma összevontan tárgyaltak a képviselők, akik abban egyetértettek, hogy nem lehet jelenleg tovább növelni az ingatlanok számát. Végül az a döntés született, hogy a nyár folyamán a főépítész, a műszaki iroda vezetője, valamint az önkormányzat jogászai közösen készítenek elő egy szakmai javaslatot, mely az indítványokban foglalt cél szolgálja. Ez alapján hozhatnak majd döntést a képviselők, várhatóan szeptemberben.

A képviselők zárt ülés keretében döntöttek a Bölcsőde és Gyermekközpont intézményvezető megbízatásáról. Ennek értelmében a nyugdíjba vonuló Dobossyné Molnár Veronika utódja szeptember végétől az eddigi szakmai vezető, Gemeter Erika lesz. Megbízatása öt évre szól.

Szintén zárt ülés keretében hoztak döntéseket kitüntető címek adományozásáról. Ezek átadására augusztus 20-án kerül majd sor.