Csütörtökön délelőtt rendkívüli ülést tartott önkormányzatunk képviselő-testülete. A képviselők három napirendi pontot tárgyaltak.

Elsőként a Fekete István Általános Iskola Kossuth utcai épülete melletti egykori Dömsödi-ház elbontására bekért ajánlatokról döntöttek. A napirend ponthoz kapcsolódóan részt vett az ülésen dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő úr is, aki az iskolával kapcsolatosan elmondta, kezdeményezésére és részvételével szerdán egyeztetés zajlott a Monori Tankerület vezetése és a városvezetés között, ahol átbeszélték az aktuális helyzetet. Itt kiderült, hogy a szükséges új konténerek ráhelyezhetőek a már meglévőkre, így azokat oda fogják telepíteni a nyár folyamán. Képviselő úr elmondta, mindent megtesznek azért, hogy őszre elkészüljön a konténeriskola az Ófalusi részen, és a gyerekek minél előbb át tudjanak oda költözni. Szűcs Lajos kiemelte: a megváltozott gazdasági helyzet miatt az ügyben illetékes Építési és Beruházási minisztérium új terveket fog készíttetni a Fekete István Általános Iskolára vonatkozóan, azok mentén valósulhat meg a bontás és az építés is. Hogy az időben pontosan mikor történhet, egyelőre nem tudni.

A konkrét napirendhez visszatérve a műszaki iroda vezetője tájékoztatta a képviselőket, hogy Önkormányzatunk összesen 9 vállalkozótól kért árajánlatot a bontási munkálatok elvégzésére. Ezek közül többet is a HEGY javasolt megkeresni. A kilencből négyen adtak választ: egy vállalkozó nem tudta elvállalni, míg hárman küldtek végül konkrét árajánlatot. A legolcsóbb bruttó 21.272.500 Ft, míg a legdrágább 28.448.000 forintról szól. Gyenes Levente polgármester az ajánlatok kapcsán elmondta, továbbra is fenntartásai vannak, hiszen nem feltétlenül ez lenne a legfontosabb, amire húszmillió forintos nagyságrendben kellene költeni, főleg annak tudatában, hogy az iskolában a tanévkezdés megoldott. Hozzátette: a konténeriskola kapcsán 50 millió forintot meghaladó fizetési kötelezettsége van még városunknak a konyha kivitelezése kapcsán. A képviselők végül a legolcsóbb ajánlattevőt választották, így az épület elbontását a gyömrői székhelyű Székely Trans Kft. végezheti el.

Második napirendi pontként egy már elnyert forrás felhasználásáról kellett dönteniük a képviselőknek. A másfél éve átadott Gyermekorvosi rendelő külső felújítására kiírt közbeszerzésre a határidőig négy cég nyújtott be pályázatot. Ezek közül a legkedvezőbb ajánlatot a BroPro Bau Kft. adta, bruttó 49.919.966 forintért. A vonatkozó rendelkezések szerint a testületnek a legolcsóbb ajánlatot kell választania, így ez a cég nyerte el a munkát, amit még az idei évben be is kell fejeznie, hiszen az önkormányzatnak december 31-ig el kell számolni a célzott támogatással.

A harmadik napirendi pontról zárt ülésen tárgyaltak a képviselők. Ennek keretében a képviselő-testület szakbizottságaiba delegált tagok visszahívásáról, valamint újak kinevezéséről döntöttek.

A májusi időközi képviselő-választást követően a testületbe bekerült három új HEGY képviselő, kiegészülve a már bent lévő szintén HEGY-es Horváth Istvánnal, valamint Hodruszky Lajossal (Fidesz-Gyömrő 2000 Kör) gyakorlatilag nagytakarítást végeztek a bizottságokban, saját szájuk íze szerint átalakítva azokat. 

Ennek során visszahívtak és megszüntették a tagságát összesen négy, korábban a Jó Itt Élni! Egyesület által delegált külső bizottsági tagnak, helyükre az alábbi külsős tagok kerültek:

  • Kovács Béla (Számít6szRám Egyesület) – Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság
  • Szekrényes Gábor (HEGY) - Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság
  • Novák Csaba (Fidesz-Gyömrő 2000 Kör) – Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági bizottság
  • Garamszegi Sándor (Fidesz-Gyömrő 2000 Kör) - Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági bizottság
  • Békefi Miklós (HEGY) – VOKS bizottság
  • Kis – Szótér Andrea (HEGY) – VOKS bizottság

 

Az új képviselők is bekerültek a szakbizottságokba:

  • Angyal Ágnes (HEGY) – Szociális és Egészségügyi bizottság, VOKS bizottság,  
  • Árkosi Brigitta (HEGY) – Szociális és Egészségügyi bizottság, VOKS bizottság
  • Váradi Attila (HEGY) - Pénzügyi, Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság, Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági bizottság

 

Gyenes Levente polgármester a változások kapcsán elmondta, több körben zajlottak egyeztetések a bizottsági helyek elosztásáról. Meglátása szerint a most elfogadott tagcserék után az egyes bizottságok összetétele nem tükrözi a valós választói akaratot, mivel a 2019-ben több, mint 4000 szavazatot elnyerő JIÉ közösség gyakorlatilag mindenhol kisebbségbe került.

A polgármester hozzátette: az egyeztetések kezdetén Horváth István (HEGY) még azt akarta, hogy Tóth János és Török Réka alpolgármestereket mondassa le, helyettük Horváth István jelöltjei kerüljenek alpolgármesteri pozícióba, így a lemondott alpolgármesterek is tagjai lehetnének a bizottságoknak. Gyenes Levente azonban kijelentette: az egy fő társadalmi megbízatású, és egy főállású alpolgármester is jelentős munkát végez a városért, ami nem képezi semmilyen alku tárgyát, még akkor sem, ha ez a bizottsági helyek aránytalan elosztásához is vezet, egyben kényszerűen tudomásul vette a politikai hátterű tisztogatást a szakbizottságokban.