Októberben lesz 40 éves Tájházunk. Ennek apropóján szombaton a Szentendrei Skanzen vendége volt tájházunk és így városunk a „Hagyományaink vendégsében” elnevezésű program keretében.

Az egész napos rendezvény során a gyömrői tájház a Tokaji lakóházban „kapott helyet”, ahol kézműves programokkal, finom falatokkal és városunkról szóló előadással várták az érdeklődőket, akik szép számban érkeztek. Az érdeklődőket a Tükes zenekar fogadta portazenével, míg a Búzavirág néptáncegyüttes táncbemutatót és tánctanítást is tartott.  A Gyömrő történetéről szóló előadás mellett a „Kossuth hagyomány Gyömrő és vonzáskörzetében” elnevezésű előadást is megtekinthették a jelenlévők.

A skanzen színpadán a GyömrőSzínház társulatának két tagja: Szótér Tímea és Takácsné Tóth Hajnalka adott elő arató és malom dalokat.

Városunk nevében Török Réka alpolgármester és Bajnóczy-Kovács Edina tájház vezető vette át a 40 éves jubileumot köszöntő emléklapot Bereczki Ibolyától, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnökétől, valamint Cseri Miklóstól a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójától. Ezt követően közös faültetésre is sor került az Erdőhorváti lakóház udvarán.

Az egész nap során sokan jártak a gyömrői portán, így megismerkedhettek városunkkal, hagyományainkkal, köszönhetően a segítőinknek, kiadványainknak.

A vendégváró finom falatokat köszönjük:

  • Viki pékség
  • Külvárosi pék
  • Rábai Gábor pékmester

A szomjoltó vízért köszönet a Gyömrő Gyöngye Ásványvíznek.

A fellépők és résztvevők utaztatásáért a H-BUS Kft-nek.

Köszönjük a segítséget és a közreműködést a Művészeti Iskola néptáncosainak és vezetőinek, a Tükes Zenekarnak, a GyömrőSzínház művészeinek, a Teleki László Gimnázium diákjainak, a Hankó István Művészeti Központ valamint a tájházunk munkatársainak!

Tájházunk negyvenedik születésnapját október 15-én egész napos programokkal ünnepeljük a Tájházban, ahova mindenkit szeretettel várunk!

 

A SIGNAL televízió helyszíni beszámolója: