Jelentősen csökkenhet 2024-ben a város földgázenergia számlája, miután ma a képviselő-testület elfogadta a lezárult közbeszerzés eredményét.

Ennek értelmében 2023. október elsejétől az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a megkötendő keretmegállapodás szerint az összes önkormányzati intézményre számolva az mostani ár 48.6%-ért adja majd a földgázt. Vagyis októbertől kicsit kevesebb, mint felébe kerül majd a városnak az eddigiekhez képest a szolgáltatás. Forintban kifejezve a következő egy évben összesen 53.120.023 forint lesz majd a „városi gázszámla”, az intézmények átlagfogyasztását figyelembevéve.

Mint ismert, 2022 végén drasztikusan megnőttek a gáz és villamosenergia költségek, egyúttal közbeszerzésre kötelezték az önkormányzatokat. Az év végén megkötött szerződés most lejár, így újabb közbeszerzés kiírására került sor, melynél az ajánlatok már figyelembe vették az időközben jelentősen csökkent világpiaci árakat, ennek tudható be az árcsökkenés. Ezzel együtt is még mindig a többszöröse a gázdíj az energiaválság előtti időszaknak.

Villamosenergia esetében is hasonlóra lehet majd számítani, ott év végén írhatják ki a közbeszerzést, majd 2024. január elsejétől lép életbe az új szerződés.